• 24 OKT 16

  Norice

  Ena najpogostejših otroških izpuščajnih bolezni. Povzroča jih Varicella – zoster virus.

  Otrok zboli od 10 do 20 dni po stiku z obolelo osebo. Bolezen je zelo kužna. Prenaša se s kužnimi kapljicami z rokami in po zraku.

  Začne se z rdečimi lisami po telesu na katerih se v nadaljevanju razvijejo podolgovati mehurčki, ki se pozneje v sredini ugreznejo in preidejo v krasto. Pojavljanje izpuščajev lahko poteka v več fazah. Nove zagone izpuščaja običajno spremlja vročina, lahko tudi boleče mišice, glavobol in drugi simptomi virusnih okužb.

  Otrok je kužen že 2 dneva pred nastopom izpuščaja in do 5 dni po tem, ko so se iz vseh mehurčkov razvile krastice. V tem času naj bo otrok doma in naj ne obiskuje vrtca oz. šole.

  Zdravljenje

  Ob zvišani temperaturi nad 38,5°C uporabljamo antipiretike /ne Aspirin/, redno tuširanje z nekoliko hladnejšo vodo kot običajno, da ne povečujemo srbeža. Po tuširanju kožo z brisačo le popivnamo /ne drgnemo/, otroka pogosto preoblečemo. Postrižemo in očistimo nohte, poskrbimo za zadostno uživanje tekočin in počitek. Včasih se ob hudem srbežu lahko poslužimo tudi antihistaminikov /npr. Claritine sirup/.

  norice

  vir: M. Marolt – Gomišček, A. Radšel – Medvešček: Infekcijske bolezni