• 24 OKT 16

  Borelioza – Lymska borelioza

  Bolezen povzroča bakterija, ki jo prenašajo klopi.

  Možnost, da ob vbodu klopa zbolimo, je razmeroma majhna, ker niso vsi klopi okuženi, ker pride do okužbe redko, tudi če nas piči okužen klop in ker le del oseb, pri katerih pride do okužbe, tudi zboli. Prenos bakterije iz klopa na človeka poteče praviloma šele po tem, ko je klop prisesan več kot 24 ur, izjemoma prej.

  Klinična slika

  Najpogostejša klinična slika borelijske okužbe je eritema migrans /kolobarjast izpuščaj/, ki bo zaradi pogostosti in značilne oblike v nadaljevanju edina opisana oblika . Sicer borelija lahko prizadene tudi: živčevje, sklepe, mišice, kožo in druge organe.

  Eritema migrans

  Nastane po nekaj dneh do nekaj tednih na mestu vboda klopa, lahko pa tudi na drugih delih telesa.

  Izpuščaj v nivoju kože, ki centralno počasi bledi in se širi navzven, da dobi obliko kolobarja različnih razsežnosti. Premer kolobarja je običajno večji od 5 cm. Sprememba lahko bolnika srbi, peče in ima ob tem še druge splošne simptome okužbe, mnogokrat pa je izpuščaj edina manifestacija bolezni. Izpuščaj lahko traja od nekaj dni do nekaj mesecev. Sprememba zahteva obisk pri zdravniku.

  em

  Rdečina na mestu vboda klopa, ki se pojavi takoj oz. v prvih 24 urah po piku, je verjetno posledica toksičnega oz. alergičnega odziva na pik in še ne kaže na okužbo z borelijo. V tem primeru je potrebno le nadaljnje opazovanje kože.

  Preprečevanje

  Uporaba dolgih, svetlih oblačila na katerih klopa hitreje opazimo, redno pregledovanje kože in takojšnje odstranjevanje klopov. Verjetnost vboda klopa zmanjšamo tudi z uporabo repelentov, ki jih nanašamo na nepokrite dele kože in na oblačila. Možnost okužbe z borelijo se povečuje s podaljševanjem časa prisesanosti klopa.

  Odstranjevanje klopov

  Vsak naj si odstrani klopa sam. Najlažje klopa primemo s pinceto in ga previdno izvlečemo. Če se ob tem zatrga rilček, to za prenos okužbe s klopa na človeka ni pomembno, bo pa verjetno nekoliko izrazitejša lokalna reakcija. Pri odstanjevanju ne uporabljajte mazil, olj in drugih podobnih sredstev. Odstranjevanje klopov ni naloga zdravstvenih delavcev.

  Viri:

  • Marorl – Gomišček, Radšel Medvešček; Infekcijske bolezni
  • http://www.ivz.si